Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ Γενικής Διεύθυνσης (ή διεύθυνσης) Διοικητικής Υποστήριξης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικής Διαχείρισης Δικαστηρίων.


                                                                                                             
        
                                                                                                   ΔΑΚΕ          
 Ενωτική  Κίνηση 
ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
      email : dake.odye@gmail.com    facebook : ΔΑΚΕ ΟΔΥΕ
    http://dakeodye.blogspot.com   http://twitter.com/DakeOdye                                         
                                                     Αθήνα  18/3/2020
                                          ΠΡΟΣ
 ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,  κο Κωνσταντίνο Τσιάρα
         ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  κο Κυριάκο Πιερρακάκη
         ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:                      Το ΔΣ ΤΗΣ ΟΔΥΕ
                                   Το ΔΣ ΤΟΥ ΣΔΥΑ
                                                         
                                                        ΠΡΟΤΑΣΗ  ΓΙΑ  ΣΥΣΤΑΣΗ  
Γενικής Διεύθυνσης (ή διεύθυνσης) Διοικητικής Υποστήριξης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικής Διαχείρισης Δικαστηρίων.

Oι σύγχρονες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών , οι σύγχρονες διαδικασίες δημόσιας διοίκησης  άλλα και οι έκτακτες σύνθηκες που βιώνουμε σήμερα λόγω το COVID 19  απαιτούν μια ποιό σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε, να συσταθεί  ΑΜΕΣΑ Γενική Διεύθυνση (ή Διεύθυνση)  στα πρότυπα της Γ.Γ.Π.Σ.  του Υπουργείου Οικονομικών, παράλληλα με τη λειτουργία του Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.  που έχει κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στον Ελληνικό λαό, σε καιρούς μνημονίων και οικονομικής κρίσης.
Aυτή η Γενική Διεύθυνση (ή Διεύθυνση) θα περιλαμβάνει :
Τρεις Διευθύνσεις ή Τμήματα (π.χ. Διεύθυνση (ή Τμήμα)  Διοικητικής Υποστήριξης, Διεύθυνση (ή Τμήμα)  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διεύθυνση (ή Τμήμα) Οικονομικής διαχείρισης.)
Η έδρα της θα είναι στον Άρειο Πάγο Πάγο (για πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια) ή το ΣτΕ (για Διοικητικά Δικαστήρια) .
Θα υπάγονται σε αυτή τα τμήματα Πληροφορικής, Λογιστηρίων-Ειδικά Γραφεία, Τμημάτων Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης Κοινού, Προμηθειών, Διαχείρισης όλων των καταστημάτων, θα έχει δικό της προϋπολογισμό μέσω ΤΑΧΔΙΚ, για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τα Δικαστήρια, και πέραν των αντικειμένων που ασχολούνται τα Ειδικά γραφεία, δλδ θα πάρουν και τις προμήθειες Η/Υ, λογισμικού κλπ, με την προϋπόθεση ότι  οι διαγωνισμοί που θα διενεργούνται θα αφορούν το σύνολο των δικαστηρίων για εξοικονόμηση πόρων , και για ομοιογένεια εξοπλισμού και υποδομών. Θα αναλάβει την υποστήριξη των δικαστηρίων για τα θέματα του ΟΣΔΔΥ. 
Οι ΟΔΕ θα ενταχθούν σε αυτή τη δομή.
Η στελέχωση  των νέων αυτών δομών θα γίνετε από υπηρετούντες υπαλλήλους των δικαστικών υπηρεσιών, μετά από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Θα μπορούν να μετέχουν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές οι οποίες θα αναλάβουν την άμεση ενσωμάτωση των αλλαγών της νομοθεσίας στα προγράμματα μηχανογράφησης (SOLON κλπ) των οποίων η άποψη και γνώμη θα λαμβάνεται και κατά το στάδιο της διαβούλευσης των νέων νομοθετικών αλλαγών, θα μπορεί δε να προτείνει νομοθετικές αλλαγές με στόχο της βελτίωση διαδικασιών και ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας στις μέχρι τώρα ένχαρτες διαδικασίες.
    Μέσα από αυτή τη νέα δομή μπορεί να δημιουργηθεί ενιαίο ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ η οποία μπορεί να γίνει μετά από  θεσμοθέτηση μέσω του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων   η δυνατότητα στα μεγάλα Δικαστήρια (αρχικά) με αυξημένη δικαστηριακή ύλη να συστήνουν μέσω τροποποίησης –συμπλήρωσης του εσωτερικού κανονισμού, Τμήμα Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης Κοινού, το οποίο θα αναλάβει εν είδει front end υπηρεσίας την πλήρη υποστήριξη και λειτουργία των ήδη υλοποιημένων και όσων πρόκειται να υλοποιηθούν μελλοντικά, εφαρμογών ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, αιτήσεων για έκδοση πιστοποιητικών-βεβαιώσεων, επίσης θα αναλάβει την υποχρέωση της ψηφιοποίησης του αρχείου των υπηρεσιών και την καταχώρηση δεδομένων προηγουμένων ετών που διατηρούνται σήμερα σε ψηφιακή ή ένχαρτη μορφή. . Η λειτουργία μίας τέτοιας υπηρεσίας θα πρέπει να συμπληρωθεί υποχρεωτικά και με την έκδοση και χρήση ψηφιακών υπογραφών για το σύνολο των υπαλλήλων που θα τη στελεχώσουν, και θα μπορούσε να λειτουργεί προσφέροντας υπηρεσίες εν είδει e-ΚΕΠ Δικαστικών Υποθέσεων, που στη σημερινή συγκυρία των μέτρων για τον COVID-19, θα έδινε τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι σε μεγάλο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων και θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν πολίτες και δικηγόροι χωρίς να χρειαστεί να προσέλθουν στις δικαστικές υπηρεσίες. Θα υποστηρίζεται και θα συνεργάζεται με τα λοιπά τμήματα του Δικαστηρίου-Εισαγγελίας που θα είναι αρμόδια για την έκδοση των ζητούμενων πιστοποιητικών-βεβαιώσεων και θα αναλάβει και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχουν οι εφαρμογές του ΟΣΔΔΥ αρχικά  στη Πολιτική και Διοικητική Διαδικασία και συμπληρωματικά σε όσες περιπτώσεις είναι δυνατή η εξυπηρέτηση ζητούμενων εγγράφων της Ποινικής Διαδικασίας.




  Έχουμε τη γνώση και τη θέληση να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας στα νέα δεδομένα, απαιτείται όμως και η πολιτική βούληση στην εύρυθμη λειτουργία των Δικαστικών Υπηρεσιών. Είμαστε στη διάθεση κάθε αρμοδίου που θα οριστεί   να αναπτύξουμε τις προτάσεις και τις απόψεις μας για την αρτιότερη κατά το δυνατόν οργάνωση και λειτουργία   της Γραμματείας των Δικαστηρίων της χώρας.
                                                                ΔΑΚΕ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ

ΔΑΚΕ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                                                    email : dake.odye@gmail.com facebook : ΔΑΚΕ ΟΔΥΕ. http://dakeodye.blogspot.com                                                 ΑΘΗΝΑ 14/8/2023   ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ            ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ                Συνάδελφοι,          Είναι γνωστό ότι στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, οι συνθήκες εργασίας μας, πέραν της καθημερινότητας, συχνά πυκνά γίνονται απάνθρωπες, με ατελείωτες ώρες υπερεργασίας χωρίς καμία ανταμοιβή.           Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες απασχόλησης συναδέλφων, μέσα στο κατακαλόκαιρο και μέχρι τα ξημερώματα  Σαββάτου και Κυριακής .          Ειδικότερα, στην ανάκριση της Αθήνας είχαμε τις μαραθώνιες απολογίες των εμπλεκομένων στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στα Χανιά, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας  14/8, είχαμε τις απολογίες κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα σχετικά με παράνομες υιοθεσίες.            Οι συνάδελφοι αυτοί εργ

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ

                                                                                                ΔΑΚΕ                               ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ                      ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                               ΑΘΗΝΑ 26-10-2023                       ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ    Αρχές καλοκαιριού, ορκίστηκαν στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών οι πρώτοι 311 νέοι εκπαιδευόμενοι δικαστικοί υπάλληλοι, που θα υποδεχθούμε τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας με  τη νέα χρονιά.    Στις αρχές του Οκτώβρη , στην ίδια Σχολή εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της δεύτερης προκήρυξης του 2023 για την πλήρωση 224 νέων θέσεων δικαστικών υπαλλήλων .   Επίσης, στις 19 και 20 του μήνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο της ΕΣΔι σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων για 150 ήδη υπηρετούντες συναδέλφους και κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων, ήταν επιτυχημένο με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις που έλυσαν  απορίες και εντόπισαν σημεία βελτίωσης του Κώδικά μας.    Η Εθ

Τολμηρά και αξιόπιστα θα μεταβούμε στη Νέα Εποχή! ΘΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΥΕ

 ΔΑΚΕ       ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ    ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ         ΘΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ                             Συνέδριο ΤΗΣ ΟΔΥΕ                                                                                                               ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 Είναι κοινή διαπίστωση πως ο Συνδικαλισμός εδώ και δεκαετίες αφήνει αδιάφορη την πλειοψηφία των εργαζομένων. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει περιέλθει σε απαξίωση ακριβώς γιατί έχει συνδεθεί, με όλες εκείνες τις παθογένειες  και τα βαρίδια που ακόμα δυστυχώς χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα όπως πχ.  αναχρονιστικές νοοτροπίες  και ιδεοληψίες, εμμονική άρνηση των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται γύρω μας και συντεχνιακά συμφέροντα. Χειρότερο όλων όμως είναι η  γενικευμένη απαισιοδοξία που έχει επικρατήσει και  υποστηρίζει ότι, σε έναν κόσμο όπου ήδη τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, η κατάσταση θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ;;; ΓΙΑ ΜΑΣ:    Ο εργαζόμενος έχει και άλλη διέξοδο από την παραίτηση, τη μ