Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

                                    

                                      ΔΑΚΕ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΘΗΝΑ 3/6/2021


      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΓΙΑ  ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ   ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

        Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν ανακοινώσεις και νομοθετήματα που έχουν άμεση σχέση με τον κλάδο των Δικαστικών Υπαλλήλων. Υπεύθυνα, εποικοδομητικά και με σκοπό τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας μας, η ΔΑΚΕ - Ενωτική Κίνηση Δικαστικών Υπαλλήλων  εκφράζει την άποψή της για:


    1. Τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στο forum των Δελφών.

  Στις 13 Μαΐου 2021 ο Υπουργός Δικαιοσύνης,  προανήγγειλε τις προθέσεις της Κυβέρνησης για ίδρυση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων και την προσέγγιση της αναλογίας ένας Δικαστικός Λειτουργός προς τρεις Δικαστικούς υπαλλήλους.

Και τα δύο αυτά θέματα είναι πάγια αιτήματα του κλάδου μας .

Η παράταξή μας από τον Ιούλιο του 2020 σε ανακοίνωσή της (http://www.odye.gr/dake/01082020.pdf) ζητούσε την αναβάθμιση  του κλάδου και την επιμόρφωση των νέων και υπηρετούντων συναδέλφων μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης {ΕΚΔΔΑ} ή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΛ). Η Εθνική  Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλά πρότυπα για την προσέλκυση υπαλλήλων με πολλές δεξιότητες και για την αρτιότερη κατάρτισή τους. Στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών θα πρέπει να συμμετέχουν εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι συνάδελφοι καθώς επίσης στην διδασκαλία αρκετών ενοτήτων  αναλόγων προσόντων. Σκοπός της σχολής αυτής πρέπει να είναι :

  -Η στοχευμένη και εξειδικευμένη εκπαίδευση που θα αποτελέσει κεντρικό άξονα επαγγελματικής βελτίωσης και αποτελεσματικότητας .

  - Η συνεχιζόμενη και όχι αποσπασματική επιμόρφωση. Επίσης η επιμόρφωση να είναι ξεχωριστή για κάθε υπηρεσία, ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ανάγκες. Η θεματολογία

των μαθημάτων, πρέπει να είναι θεωρητικές γνώσεις  δικαίου, τεχνικές γνώσεις συστημάτων του χώρου της Δικαιοσύνης  και οργανωτικές δεξιότητες στο χώρο της εργασίας.


Επίσης πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η αναλογία τουλάχιστον 1 προς 2 (Δικαστής προς Υπάλληλο) στόχος που φαντάζει ακόμη δύσκολος.

Ακόμη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μίλησε για ανέγερση και αγορά νέων Δικαστικών κτηρίων και ανακαίνιση των υφιστάμενων. Εμείς επισημαίνουν τη μεγάλη αναγκαιότητα αυτής της πρότασης όπως διαπιστώθηκε και στη μακρά περίοδο της πανδημίας, όπου φάνηκε η αδυναμία τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του covid-19 -,λόγω των άσχημων κτιριακών υποδομών. Εδώ θα υπενθυμίσουμε για μια ακόμη  φορά ότι:

 - τα Δικαστικά κτίρια χρειάζονται μέτρα ασφαλείας με κάθε νόμιμο τεχνολογικό μέσο για κάθε πιθανή επίθεση σε βάρος μας και 

- να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα  σε όσα δικαστικά κτίρια της χώρας το επιτρέπουν οι προδιαγραφές τους ,ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των υπηρεσιών μας.

Επίσης ο υπουργός στο forum, ανακοίνωσε την εγκατάσταση 250 σταθερών και 151 κινητών συστημάτων τηλεδιάσκεψης σε Δικαστήρια. Θυμίζουμε ότι στην ίδια ανακοίνωσή μας είχαμε προτείνει την  ανάκριση μέσω διαδικτύου (από ψηφιακές πλατφόρμες) , υπολογίζοντας ότι θα επιταχύνεται η διαδικασία και θα αποφεύγονταν οι μεταγωγές των κρατουμένων, με μείωση των οικονομικών επιπτώσεων και   ασφάλεια και υγιεινή για όσους εμπλεκόμενους έρχονταν σε επαφή μαζί τους. Ήδη σε πολλές υπηρεσίες της Αθήνας και άλλων περιοχών της χώρας εφαρμόστηκε αυτή η διαδικασία με επιτυχία.

  Ελπίζουμε οι προθέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης να μη μείνουν στο ...Μαντείο των Δελφών... και να θυμίσουμε ότι οι εξαγγελίες αυτές προϋποθέτουν χρηματοδότηση αλλά ΚΑΙ αύξηση Αποδοχών των Δικαστικών Υπαλλήλων.


2. Νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων

 Mε το ΦΕΚ 68Α /2021 έγινε νόμος (Ν.4798/21 ) ο  Νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων . Από το 2017 ξεκίνησε η συζήτησή του στην αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου και ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για το οποίο είχαμε τις αρχικές μας επιφυλάξεις. Στην πορεία των 4,5 χρόνων που η Επιτροπή ασχολήθηκε με τον Κώδικα, οι εκπρόσωποί της παράταξής μας, σε πλήρη συνεργασία με τους εκπροσώπους – συναδέλφους των άλλων παρατάξεων προσπάθησαν να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε έναν καινούργιο κώδικα πιο σύγχρονο ,που επιλύει πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα  και τον εναρμονίζει στη ζώσα πραγματικότητα.

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία -  άρθρα του Νέου Κώδικα :

 -Ορίζεται η αρμοδιότητα του Προϊσταμένου της Γραμματείας να χορηγεί τις άδειες .     

  -Καθορίζεται η δυνατότητα χορήγησης κανονικής άδειας, για το χρονικό διάστημα πριν την συμπλήρωση του έτους.

 -Καθορίζονται οι όροι για την   εκπαίδευση των δικαστικών υπαλλήλων , τόσο για  εισαγωγική εκπαίδευση, όσο και για την εκπαίδευση στην υπηρεσία,   και το καθεστώς των αδειών εκπαίδευσης .

  -Ορίζεται το σύστημα επιλογής προϊσταμένων με κριτήρια  και μοριοδότηση και αξιολόγηση όλων των πτυχών του υπό κρίση ατόμου.  

  -Λύθηκε το πρόβλημα με τους συναδέλφους που απόκτησαν πτυχίο μετά το διαγωνισμό και πριν βέβαια το διορισμό τους.  

  -Επιτέλους αναγνωρίζονται  έως επτά έτη προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα που δεν είχε εφαρμοστεί σε μας, όπως στους υπόλοιπους υπαλλήλους του δημοσίου.    

  -Αλλάζει ο τρόπος  παραίτησης για συνταξιοδότηση και βέβαια ,

  -Υπάρχει πλέον  διάταξη μονιμοποίησης τω συναδέλφων με σχέση  εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΔΑΧ).

   Συνεχίζουμε την  προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας .

Η οποία θα έχει αξία, εάν υπάρχει ενότητα, συναίνεση και αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων και εάν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, κρατώντας την αυτονομία τους, βρουν τον κοινό τόπο, εκείνο, στον οποίο θα συμφωνήσουν, (έστω και στα ελάχιστα), OXI επίπλαστα και συγκυριακά, αλλά υπεύθυνα και ουσιαστικά και θα θελήσουν να τα κάνουν πράξη. 


            ΔΑΚΕ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

     ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ

ΔΑΚΕ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                                                    email : dake.odye@gmail.com facebook : ΔΑΚΕ ΟΔΥΕ. http://dakeodye.blogspot.com                                                 ΑΘΗΝΑ 14/8/2023   ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ            ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ                Συνάδελφοι,          Είναι γνωστό ότι στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, οι συνθήκες εργασίας μας, πέραν της καθημερινότητας, συχνά πυκνά γίνονται απάνθρωπες, με ατελείωτες ώρες υπερεργασίας χωρίς καμία ανταμοιβή.           Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες απασχόλησης συναδέλφων, μέσα στο κατακαλόκαιρο και μέχρι τα ξημερώματα  Σαββάτου και Κυριακής .          Ειδικότερα, στην ανάκριση της Αθήνας είχαμε τις μαραθώνιες απολογίες των εμπλεκομένων στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στα Χανιά, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας  14/8, είχαμε τις απολογίες κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα σχετικά με παράνομες υιοθεσίες.            Οι συνάδελφοι αυτοί εργ

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ

                                                                                                ΔΑΚΕ                               ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ                      ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                               ΑΘΗΝΑ 26-10-2023                       ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ    Αρχές καλοκαιριού, ορκίστηκαν στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών οι πρώτοι 311 νέοι εκπαιδευόμενοι δικαστικοί υπάλληλοι, που θα υποδεχθούμε τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας με  τη νέα χρονιά.    Στις αρχές του Οκτώβρη , στην ίδια Σχολή εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της δεύτερης προκήρυξης του 2023 για την πλήρωση 224 νέων θέσεων δικαστικών υπαλλήλων .   Επίσης, στις 19 και 20 του μήνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο της ΕΣΔι σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων για 150 ήδη υπηρετούντες συναδέλφους και κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων, ήταν επιτυχημένο με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις που έλυσαν  απορίες και εντόπισαν σημεία βελτίωσης του Κώδικά μας.    Η Εθ

Τολμηρά και αξιόπιστα θα μεταβούμε στη Νέα Εποχή! ΘΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΥΕ

 ΔΑΚΕ       ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ    ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ         ΘΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ                             Συνέδριο ΤΗΣ ΟΔΥΕ                                                                                                               ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 Είναι κοινή διαπίστωση πως ο Συνδικαλισμός εδώ και δεκαετίες αφήνει αδιάφορη την πλειοψηφία των εργαζομένων. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει περιέλθει σε απαξίωση ακριβώς γιατί έχει συνδεθεί, με όλες εκείνες τις παθογένειες  και τα βαρίδια που ακόμα δυστυχώς χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα όπως πχ.  αναχρονιστικές νοοτροπίες  και ιδεοληψίες, εμμονική άρνηση των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται γύρω μας και συντεχνιακά συμφέροντα. Χειρότερο όλων όμως είναι η  γενικευμένη απαισιοδοξία που έχει επικρατήσει και  υποστηρίζει ότι, σε έναν κόσμο όπου ήδη τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, η κατάσταση θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ;;; ΓΙΑ ΜΑΣ:    Ο εργαζόμενος έχει και άλλη διέξοδο από την παραίτηση, τη μ