Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ





                                                                                      
                  
                                                                                                

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
      email : dake.odye@gmail.com    facebook : ΔΑΚΕ ΟΔΥΕ
       http://dakeodye.blogspot.com  

                                                                    
                                                                                                             ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

 Με πίστη  στις αρχές του Ανεξάρτητου, Αυτόνομου και Δημοκρατικού συνδικαλισμού,  η παράταξή μας αγωνίζεται για ένα κίνημα ενωτικό και αξιόμαχο στο χώρο των δικαστηρίων.
  Γνήσιο εκφραστή των δικαιωμάτων των Δικαστικών Υπαλλήλων.
  Ανάμεσα στους σκοπούς της είναι:
- Η βελτίωση και προαγωγή των επαγγελματικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των δικαστικών υπαλλήλων,
- Η βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας  και
- Η βελτίωση της κοινωνικής θέσης  και του βιοτικού μας επιπέδου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στο προηγούμενο διάστημα και κυρίως την περίοδο του COVID 19, μία διαρκής εκκρεμότητα της Ελληνικής πραγματικότητας, δηλαδή η ψηφιοποίηση της δικαστικής ύλης, αίτημα των τελευταίων κινητοποιήσεών μας, μετατράπηκε σε μεγάλη αναγκαιότητα .
Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν θέσαμε  ενώπιον σας, άμεσα, με χαρακτήρα δημόσιας διαβούλευσης και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του κλάδου μας, αρκετές προτάσεις , οι οποίες στάλθηκαν και στην Ομοσπονδία.
Η πρώτη πρόταση ( http://dakeodye.blogspot.com/2020/03/blog-post.html )  αναφέρεται στη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης ,Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικής Διαχείρισης και θα υπάγονται σε αυτή τα τμήματα Πληροφορικής, Λογιστηρίων-Ειδικά Γραφεία, Τμήματα Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης Κοινού, Προμηθειών και Διαχείρισης όλων των καταστημάτων με σκοπό μεταξύ άλλων, τον καλύτερο συντονισμό Πανελλαδικά του έργου του ΟΣΔΔΥ αλλά και των διαγωνισμών που θα διενεργούνται να αφορούν το σύνολο των δικαστηρίων για εξοικονόμηση πόρων και για ομοιογένεια εξοπλισμού και υποδομών. Σημαντικό σημείο εδώ είναι και η Σύσταση σε κάθε κατάστημα, υπηρεσίας ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης κοινού , που θα λειτουργεί εν είδει e-ΚΕΠ Δικαστικών Υποθέσεων και θα αναλάβει την εξυπηρέτηση για το ΣΥΝΟΛΟ των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που έχουν δημιουργηθεί  και θα  δημιουρ-γηθούν στο μέλλον, όπως τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, την ηλεκτρονική αποστολή ψηφιακά υπογεγραμμένων αποφάσεων κλπ.
Η δεύτερη  πρόταση (http://dakeodye.blogspot.com/2020/05/blog-post_6.html )  που αναδείχτηκε στην περίοδο του COVID 19 ,αναφέρεται στη διαδικασία της τηλεανάκρισης .   Η ανάκριση και οι καταθέσεις  εξ αποστάσεως , μέσα από δοκιμασμένα ψηφιακά συστήματα,  όταν ο ανακριτής το ζητήσει, με όλους τους εμπλεκόμενους, θα επιταχύνει   τη διαδικασία και μπορεί να εφαρμοστεί και στα Πταισματοδικεία, στην προανάκριση. Έτσι , από την αποφυγή των μεταγωγών των κρατουμένων, αποκομίζονται οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο , αλλά ΚΥΡΙΩΣ ασφάλεια και υγιεινή . Άλλωστε και μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησαν την 8/4/2020 παραπλήσιες διαδικασίες και για ποινικές δίκες  και ήδη από αρχές Ιουλίου 2020 η διαδικασία εκδόσεων και δικαστικής συνδρομής με τη Μεγάλη Βρετανία θα γίνεται ΜΟΝΟ μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η τρίτη  πρόταση (http://dakeodye.blogspot.com/2020/04/blog-post.html ) αναφέρεται στη δυνατότητα χορήγησης ποσού από τα αρμόδια Υπουργεία (μέσω Ευρωπαϊκού ή Εθνικού προγράμματος ) για την αγορά  Η/Υ από υπαλλήλους που θα θελήσουν να εργαστούν από το σπίτι ,ώστε να καλυφθεί το κόστος εξοπλισμού. Ήδη κάποιες υπηρεσίες προμηθεύτηκαν εξοπλισμό που παραδόθηκε στους υπαλλήλους τους για αυτού του είδους εργασία . Και πλέον με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από τα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίσθηκαν τα πλαίσια και οι κανόνες για την εργασία από το σπίτι.
Η τέταρτη  πρόταση (http://dakeodye.blogspot.com/2020/05/blog-post.html ) απασχολεί και μερικές χιλιάδες πολιτών και δικηγόρων που αναγκάζονται, κάθε μήνα, να συνωστίζονται στα τμήματα εκκαθάρισης των δικαστικών υπηρεσιών και στη συνέχεια στις Εισαγγελίες και αναφέρεται στην καταβολή δόσεων από δικαστικές αποφάσεις. Ως λύση προτείνεται:
1. Για τα Πρωτοδικεία και Εφετεία που έχουν σύνδεση στο solon.gov  μπορεί να εκδοθεί ταυτότητα οφειλής   για τους ήδη υπάρχοντες διακανονισμούς και για όλους τους  καινούργιους ώστε να εξοφλούνται οι δόσεις με οποιοδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικά , e banking, πάγια εντολή) , χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία πολιτών ή δικηγόρων στις υπηρεσίες μας.
2. Για τα υπόλοιπα Δικαστικά καταστήματα και μέχρι την ένταξη τους στο ΟΣΔΔΥ-ΠΠ (β’ φάση), να στέλνονται στην ΑΑΔΕ
-οι υπάρχοντες διακανονισμοί και ο αριθμός των δόσεων που υπολείπονται και
-οι νέοι διακανονισμοί και ο αριθμός των δόσεων τους, για απόδοση ταυτότητας οφειλής.
Έγιναν κι άλλες προτάσεις όπως: πρόταση(http://www.odye.gr/dake/21022020-dake.pdf ) η οποία, αναφέρεται στην ανάγκη  παροχής πρώτων βοηθειών στις μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες της χώρας ( λόγω του μεγάλου αριθμού των υπηρετούντων Δικαστικών Υπαλλήλων, Δικαστικών Λειτουργών και πολιτών και πρόταση (http://www.odye.gr/dake/06032020.pdf  ) σχετική με τα  e–παράβολα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη δέσμευσή τους.
Οι προτάσεις μας στόχο έχουν την καλυτέρευση της δουλειάς και των συνθηκών εργασίας μας.
Ορισμένα από τα παραπάνω έχουν γίνει ,άλλα  έχουν δρομολογηθεί.
Μένει να γίνουν όμως περισσότερα. Και εκτός των συζητήσεων για τον Εκσυγχρονισμό, την Οργάνωσης και Λειτουργίας Δικαστικών Υπηρεσιών καθημερινά μεταξύ των συναδέλφων τίθενται και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με :
-την Αναβάθμιση του κύρους των Δικαστικών Υπαλλήλων και τη βελτίωση των αποδοχών τους,
-τις Συμπληρωματικές παροχές για Δικαστικούς Υπαλλήλους (υπηρεσίες).
΄Εντονα απασχολεί τους συναδέλφους ο αυξανόμενος όγκος της δικαστηριακής ύλης, οι υπερωρίες που δεν πληρώνονται και η μισθολογική τους αναβάθμιση,  η επιμόρφωση τους,  η καθυστέρηση στην πρόσληψη των νέων συναδέλφων, η ασφάλεια και υγιεινή εντός των κτιρίων, έχοντας πολλά παραδείγματα επιθέσεων στα δικαστήρια όπως και οι φωτογραφίες δείχνουν.



                                                                                 
                                                                
      Όλα αυτά αποτελούν θέμα συζήτησης κι εμείς προτείνουμε:
-  Νομοθετική σύνδεση αριθμού οργανικών θέσεων δικαστικών και οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων τουλάχιστον στο  ένα προς ένα.
-Σύσταση νέων οργανικών θέσεων ΤΕ και ΠΕ Πληροφορικής σε όλες τις δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας για την εύρυθμη λειτουργία αυτών, εν αναμονή της επέκτασης της ηλεκτρονικής εφαρμογής SOLON .
- Σεμινάρια νέων αλλά και υπηρετούντων  Δικαστικών Υπαλλήλων (μέσω του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ή της Ε.Σ.Δ.Λ.) ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ .
- Εξεύρεση δυνατότητας δημιουργίας κατασκήνωσης, σε χώρο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (έστω και μέσω ΣΔΙΤ) για όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου ή δυνατότητα εξεύρεσης θέσεων σε δημόσιες , δημοτικές ή ιδιωτικές κατασκηνώσεις και η ΟΔΥΕ, έχοντας έρθει σε συμφωνία μαζί τους ,να καλύψει ένα ποσό των εξόδων ,ανάλογα με τις δυνατότητές κάθε φορά του ταμείου της. Και σε καμία περίπτωση όχι μικρότερη από το 20%, ή να επιδιώξει ανάλογη μείωση τιμής του κόστους συμμετοχής ανά παιδί.
Επιτέλους έτσι να δοθεί λύση σε ένα από τα χρονίζοντα αιτήματα των συναδέλφων. 
- Ασφάλεια κτιρίων και υπηρεσιών με  κάθε νόμιμο τεχνολογικά μέσο ( κάμερες περιμετρικά των δικαστηρίων και αύξηση των μέτρων ασφαλείας) ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά αλλά και ουσιαστικά σε κάθε πιθανή απόπειρα επίθεσης σε βάρος μας, εντός και εκτός των δικαστηρίων .
-Θεσμοθέτηση  Ηλεκτρονικής  υποβολής όλων  των αιτήσεων   των συνάδελφων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και για την ταχύτερη εξυπηρέτησή μας και μεγαλύτερη διαφάνεια .
- Τα Ειρηνοδικεία και Πταισματοδικεία , όλης της χώρας με τουλάχιστον 10 οργανικές θέσεις να μετατραπούν σε διευθύνσεις, με ταυτόχρονη επιλογή Διευθυντών σε αυτά και  μετατροπή των αυτοτελών γραφείων σε τμήματα.
-Να φύγουν τώρα από τις υπηρεσίες μας οι πληρωμές μαρτύρων και διερμηνέων και να υπαχθούν στην αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ με σκοπό τον έλεγχο των πληρωμών, αλλά και την απαλλαγή μας από καθήκοντα άλλων , όπως και η εκκαθάριση των ποινών.
- Τεστ αντισωμάτων αρχικά σε συνάδελφους που βρίσκονται στην Ανάκριση, τις έδρες και την Εκτέλεση και στη συνέχεια όλων όσων υπηρετούν στα Δικαστήρια.
- φωτοβολταϊκά συστήματα ηλιακής ενέργειας  στις  οροφές Εφετείου , Ειρηνοδικείου Αθήνας  και Αρείου Πάγου καθώς και σε όλα τα δικαστικά κτήρια της  χώρας που το επιτρέπουν οι προδιαγραφές τους για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των υπηρεσιών μας και μέχρι την υλοποίηση αυτής της πρότασης αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων  με νέους τύπου LED για μεγαλύτερη φωτεινότητα  και εξοικονόμηση
 χρηματικών πόρων.
  
Συνάδελφοι,
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε , λόγω του COVID 19 και οι ταχύτητες με τις οποίες τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κινούνται δεν μας επιτρέπουν να αργοπορούμε αλλά να συμβάλουμε στην προώθηση των αιτημάτων μας για αξιοπρέπεια και ανθρώπινες συνθήκες στην εργασία. Φυσικά με πλήρη σεβασμό των εργασιακών σχέσεων και  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΙΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Την τεχνολογία δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς, άρα πρέπει να την προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας . Το εργασιακό μας μέλλον πρέπει να το σχεδιάσουμε τώρα με τους  λοιπούς φορείς της Δικαιοσύνης, (δικαστές, δικηγόρους),  αλλιώς θα το  υφιστάμεθα  έτσι όπως θα το σχεδιάσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Στον σχεδιασμό αυτό απαραίτητη είναι η παρουσία και των νέων συναδέλφων που πρέπει να πλησιάσουν τους Συλλόγους και αυτό θα είναι η πιο ισχυρή επένδυση για το μέλλον του κλάδου μας.
Οι νέοι συνάδελφοι, που διορίστηκαν στα Δικαστήρια της χώρας τα τελευταία χρόνια , με τις γνώσεις τους , την ενέργεια και την ικανότητά τους παρέα με τους παλιούς και έμπειρους συναδέλφους ,εγγυώνται την  αρμονική μετάβαση σε  διαδικασίες σύγχρονες και εφικτές .     
 Η προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας, θα έχει αξία, εάν υπάρχει ενότητα, συναίνεση και αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων και εάν οι συνδικαλιστικές 
παρατάξεις, κρατώντας την αυτονομία τους, βρουν τον κοινό τόπο, εκείνο στον οποίο θα συμφωνήσουν (έστω και στα ελάχιστα),  OXI επίπλαστα και συγκυριακά, αλλά υπεύθυνα και ουσιαστικά και θα θελήσουν να τα κάνουν πράξη.

ΚΑΛO ΥΠOΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ


Σχόλια

  1. Είναι όλες οι προτάσεις αξιόλογες και εξαιρετικά υποστηρικτικές προς το έργο που επιτελούμε. Μακάρι να προχωρήσουν έστω και οι μισές! Έχετε την πλήρη υποστήριξή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ δυνατές προτάσεις. Έχουν προοδευτικό χαρακτήρα για την βελτίωση της εργασίας και την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων. Ότι καλύτερο για τους υπαλλήλους. Μακάρι να εισακουστούν και να πραγματοποιηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ

ΔΑΚΕ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                                                    email : dake.odye@gmail.com facebook : ΔΑΚΕ ΟΔΥΕ. http://dakeodye.blogspot.com                                                 ΑΘΗΝΑ 14/8/2023   ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ            ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ                Συνάδελφοι,          Είναι γνωστό ότι στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, οι συνθήκες εργασίας μας, πέραν της καθημερινότητας, συχνά πυκνά γίνονται απάνθρωπες, με ατελείωτες ώρες υπερεργασίας χωρίς καμία ανταμοιβή.           Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες απασχόλησης συναδέλφων, μέσα στο κατακαλόκαιρο και μέχρι τα ξημερώματα  Σαββάτου και Κυριακής .          Ειδικότερα, στην ανάκριση της Αθήνας είχαμε τις μαραθώνιες απολογίες των εμπλεκομένων στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στα Χανιά, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας  14/8, είχαμε τις απολογίες κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα σχετικά με παράνομες υιοθεσίες.            Οι συνάδελφοι αυτοί εργ

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ

                                                                                                ΔΑΚΕ                               ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ                      ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                               ΑΘΗΝΑ 26-10-2023                       ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ    Αρχές καλοκαιριού, ορκίστηκαν στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών οι πρώτοι 311 νέοι εκπαιδευόμενοι δικαστικοί υπάλληλοι, που θα υποδεχθούμε τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας με  τη νέα χρονιά.    Στις αρχές του Οκτώβρη , στην ίδια Σχολή εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της δεύτερης προκήρυξης του 2023 για την πλήρωση 224 νέων θέσεων δικαστικών υπαλλήλων .   Επίσης, στις 19 και 20 του μήνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο της ΕΣΔι σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων για 150 ήδη υπηρετούντες συναδέλφους και κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων, ήταν επιτυχημένο με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις που έλυσαν  απορίες και εντόπισαν σημεία βελτίωσης του Κώδικά μας.    Η Εθ

Τολμηρά και αξιόπιστα θα μεταβούμε στη Νέα Εποχή! ΘΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΥΕ

 ΔΑΚΕ       ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ    ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ         ΘΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ                             Συνέδριο ΤΗΣ ΟΔΥΕ                                                                                                               ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023 Είναι κοινή διαπίστωση πως ο Συνδικαλισμός εδώ και δεκαετίες αφήνει αδιάφορη την πλειοψηφία των εργαζομένων. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει περιέλθει σε απαξίωση ακριβώς γιατί έχει συνδεθεί, με όλες εκείνες τις παθογένειες  και τα βαρίδια που ακόμα δυστυχώς χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα όπως πχ.  αναχρονιστικές νοοτροπίες  και ιδεοληψίες, εμμονική άρνηση των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται γύρω μας και συντεχνιακά συμφέροντα. Χειρότερο όλων όμως είναι η  γενικευμένη απαισιοδοξία που έχει επικρατήσει και  υποστηρίζει ότι, σε έναν κόσμο όπου ήδη τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, η κατάσταση θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ;;; ΓΙΑ ΜΑΣ:    Ο εργαζόμενος έχει και άλλη διέξοδο από την παραίτηση, τη μ